Croky

Enig resultaat

    Enig resultaat

    Croky is een Belgisch merk dat aardappelchips en aardappelsnacks verkoopt. Croky wordt in meer dan 30 landen wereldwijd verkocht en is in handen van het Belgisch familiebedrijf Roger & Roger.
    Het merk Croky zag het levenslicht in 1966 in Nieuwkerke, toen de West-Vlaamse familie van hoteluitbaters Huyghe op het idee kwam om chips te verkopen. Als eerbetoon aan hun familiepapegaai die toen net overleden was, gaven ze hun bedrijfje de naam “Croky”. De papegaai werd ook de mascotte van het chipsmerk.[
    In 1970 werd Croky overgenomen door de Britse multinational United Biscuits, in de jaren 90 was Croky de marktleider voor een paar maanden. In 1997 ging United Biscuits zich concentreren op koekjes en werden een aantal chips fabrieken gesloten. Pas in 1999 gingen oud werknemers van het Britse United Biscuits samen met Roger en Roger, een chipsfabriek opzetten met deze naam. In 2004 lukte het hun het merk Croky op naam te krijgen en kochten ze de laatste fabriek in Deventer op.
    In 2008 werd Croky opnieuw gelanceerd met een verbeterde productkwaliteit, een nieuwe positionering, nieuwe verpakkingen en promotionele acties. Het beeldmerk van de papegaai kwam terug en de branding richtte zich op dertigers en veertigers die nostalgische herinneringen hadden aan de Croky Chips. Deze aanpak bleek succesvol.